Vår stipendiat Elianie

En del av EQ kvinnas Kongoarbete utgörs av möjligheten att, via Världsböndagen, skapa förutsättningar för unga kvinnor till en bättre framtid.

Vår nuvarande stipendiat är från Demokratiska republiken , som vi i dagligt tal kallar Kongo Kinshasa, och tack vare bidrag från EQ kvinna har Elianie Pozeme nu fått möjlighet att studera vidare till sjuksköterska i sammanlagt två år.

Här följer ett brev från Elaine där hon presenterar sig själv och berättar vad stipendiet betytt för henne;

Mitt namn är Elianie Pozeme och jag föddes i Semendua den 05 maj 2001. Här bor jag fortfarande, när jag inte är på skolan. Min mamma heter Régine Muntu och hon är min klippa då hon ensam uppfostrade mig och min storasyster Crystel. Vår pappa dog när min mamma var gravid med mig.

 Jag studerar vid det sjuksköterskevetenskapliga programmet i Bosobe som ligger cirka tio  mil från Semendua. Tills nu har jag klarat av alla olika ämnen vi studerat och har bara några få veckor kvar till att år två avslutas.

Redan efter två års studier så kan man få  jobb på något sjukhus, där skulle jag kunna jobba på sjukhusets laboratorium. Man kan även läsa vidare i två år till för att få större kompetens, men detta går endast om jag skulle kunna få ekonomisk hjälp då vi inte har de resurserna själva.   
 

Min mamma försörjer sig själv genom att varje månad köpa en stor säck med mjöl. Mjölet använder hon för att baka bröd och sedan sälja det i byn. Min mamma försöker alltid att hjälpa mig och min syster, men det är inte så lätt när hon har så begränsade resurser.

Jag är väldigt glad över att jag fick denna möjlighet till att utbilda mig i skolan på Bosobe. Det hade aldrig gått utan den hjälp jag har fått från Sverige. Min utbildning är väldigt viktigt för mig då detta är en möjlighet till ett bättre liv. Det har också varit personligt givande då jag har fått möjligheten att lära känna nya människor och på så sätt fått många nya vänner.

Men varje gång det är lov i skolan så åker jag tillbaka till Semendua för att vara tillsammans med min mamma och hjälpa henne. Min syster läste samma utbildning som jag nu läser och hon bor just nu i Bandundu där hon vidareutbildar sig för att kunna få ett bättre jobb och framtid.

Min dröm är att bli sjuksköterska och kunna hjälpa andra människor samt få en inkomst så att jag kan försörja mig själv och min mamma.

Jag tackar så väldigt mycket för den hjälp som ni på EQ Kvinna har gett mig detta sista år. Jag är övertygad om att vår Gud, som bryr sig om änkorna och de föräldralösa, kommer att välsigna er rikligt för detta.

Skickar hälsningar till er från mitt varma Kongo och hjärta.

/Elianie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait