Nytt från pwokarenernas elevhem

I Mae Sariang är gamla och nya elever åter på plats efter vårens nedstängning av skolor pga. pandemin. Men nu ser de annorlunda ut.

Ni vet kanske att flickorna alltid haft lång vit traditionell klänning (dvs ogift kvinna). Som ni ser nedan har det hänt något på senare år. Ungdomarna nöjer sig inte längre med det enkla traditionella, utan de vill ha moderna, färgglada dräkter, men vävda på traditionellt vis. I skolan är det dock påbjuden uniform som gäller.

Flickor från Sible
Thailand 2018

I Thailand har det nya läsåret börjat i skolorna, redan i maj. Därför har flera elever lämnat karenernas elevhem för att gå vidare i livet. Samtidigt har nya barn fått möjlighet att flytta in.

Bland de som gått ut gymnasiet har nu några fått jobb, men de flesta går vidare till universitet för att läsa t ex livsmedelslära, Datorstödd design, Engelska, Thai eller på lärarhögskola.

Vi vill särskilt berätta om Chalita.  Föräldrarna är risbönder i en by långt uppe i bergen nära gränsen till Burma. Nu har hon börjat studera till sjuksköterska, ett jämförelsevis avancerat yrke i Thailand.
För tre år sedan skrev hon: ”Jag  skulle verkligen vilja bli läkare, och jag vet att det är jättesvårt, men jag ska göra allt jag kan för att lyckas!” Hon kom också in på läkarutbildningen och det vill vi kalla en bragd av henne, men hon har inte de pengar som krävs för studier och uppehälle, så det får bli sjuksköterske-utbildningen tills vidare.
Hon är ytterligare ett exempel på hur svårt det är för karenbarn med ambitioner att nå högre studier, och våra resurser att ge stipendier efter studenten har minskat kraftigt i takt med att vi har färre faddrar än tidigare. Vi har inte heller höjt fadderavgiften på länge.

Det stora bekymret just nu är den extremt dålig kursen på den svenska kronan som gör att våra utbetalningar till Thailand inte är vad vi önskat. Det ställer naturligtvis till det för våra partners i Thailand.  Våra pengar riskerar därför att räcka till färre barn.                       
Om du känner att du kan ge en extra gåva till studenterna, så är det mycket välkommet.

Bland de nya som kommit till elevhemmet och gymnasiet i Mae Sariang finns Strilada, 16 år, från byn KongHin. Hon vill bli polis. Där har också Rujira, 13år, börjat i sjuan. Hon vill bli ingenjör

Vittnesbörd av en flicka som numera är lärare:
”Min pappa behandlade mamma illa och brydde sig inte om oss i familjen. Därför blev det skilsmässa. Jag har läst i Bibeln, Ordspråksboken 22:6, att om man lär ett barn hur man ska leva rätt, så kommer han att minnas det för resten av livet. Därför tänker jag att om barn får lära sig om jämställdhet så kommer de att förstå och behandla kvinnor med respekt. Därför ville jag utbilda mig till förskollärare.”

Tiderna förändras och flickorna tar för sig. Det tycker vi i EQ kvinna verkligen är uppmuntrande och ett tecken på att pengarna från alla faddrar kommer till stor nytta!

Använder du facebook, så gå gärna in på ”EQ kvinnas fadderprogram i norra Thailand”. Där lägger vi ibland upp lite bilder och nyheter som vi tror kan intressera er som vill följa karenbarnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait